Hvad er Swiss-turneringssystemet?
03.06.2025
Af: Jonas Hagemann Jensen
Swiss-systemet er en smart måde at afholde turneringer på, især når der er mange hold med. Tænk på det som en række små kampe, hvor holdene bliver sorteret efter, hvor godt de klarer sig.
- Ingen bliver slået ud med det samme: I stedet for at ryge ud efter én dårlig kamp, får alle hold lov til at spille et bestemt antal kampe.
- De bedste møder de bedste (efterhånden): Hvis et hold vinder mange kampe, kommer de til at møde andre hold, der også har vundet meget. Hvis de taber, møder de andre hold, der også har tabt. Det gør, at kampene bliver mere jævnbyrdige, og man finder de bedste hold frem til sidst.
- Hvornår er man videre/ude? Når et hold har vundet nok kampe (f.eks. tre), er de videre til næste del af turneringen. Hvis de taber for mange kampe (f.eks. tre), er de ude.
Systemet kommer oprindeligt fra skak og er perfekt til at finde de stærkeste deltagere i store felter, uden at det tager evigheder at afgøre.
Swiss-turneringssystemet er en meget populær turneringsform i Counter-Strike (og mange andre esports og spil som skak), især i de indledende faser af større turneringer som Majors. Formålet er at give alle deltagere en fair chance og sikre, at hold af lignende færdighedsniveau møder hinanden, uden at alle hold skal spille mod alle andre (som i et round-robin-system), hvilket ville være uoverkommeligt med mange deltagere.
Sådan fungerer Swiss-systemet i Counter-Strike:
- Faste runder: Turneringen har et forudbestemt antal runder (f.eks. 5 runder i Major Challengers Stage).
- Pointsystem: Hvert hold tildeles et "Swiss Score", som er lig med antallet af kampe, de har vundet. En sejr giver 1 point, et tab giver 0 point.
- Matchende efter score: I hver runde matches hold med samme eller lignende Swiss Score mod hinanden. For eksempel vil hold, der har 1 sejr og 0 tab (1-0), spille mod andre hold med 1-0. Tilsvarende vil hold med 0-1 spille mod andre hold med 0-1. Dette sikrer, at turneringen gradvist sorterer holdene efter styrke.
- Ingen gentagelser: Et hold kan normalt ikke møde det samme hold mere end én gang i gruppefasen.
- Kvalifikation/Elimination:
- I Counter-Strike kvalificerer hold sig normalt til næste fase ved at opnå et bestemt antal sejre (f.eks. 3 sejre).
- Hold elimineres ved at opnå et bestemt antal tab (f.eks. 3 tab).
- "Folding Strategy" og Seeding: Inden for hver scoregruppe matches holdene typisk ved hjælp af en "folding strategy", hvor det højst rangerede hold spiller mod det lavest rangerede hold, det næsthøjest rangerede mod det næstlavest rangerede osv. Seeding (placering af hold baseret på deres formodede styrke inden turneringen) spiller også en rolle, især i de første runder, for at undgå at de stærkeste hold møder hinanden for tidligt.
- Kamptype: Kampe i Swiss-systemet er ofte bedst-af-én (BO1) i de indledende runder, men kan skifte til bedst-af-tre (BO3) i de afgørende kvalifikations- eller eliminationskampe (f.eks. når et hold er 2-2 og spiller om kvalifikation eller elimination).
Hvor kommer Swiss-turneringssystemet fra?
Swiss-systemet stammer oprindeligt fra skak. Det blev brugt for første gang i en skakturnering i Zürich i 1895, deraf navnet.
Formålet i skak var at finde en vinder i turneringer med et stort antal deltagere, uden at alle skulle spille mod alle (som i et round-robin), da dette ville kræve et urealistisk stort antal runder. Samtidig ønskede man at undgå det rene "knockout"-system, hvor et enkelt tidligt tab ville eliminere en ellers stærk spiller.
Swiss-systemet opnåede popularitet, fordi det:
- Sikrer, at alle deltagere spiller et forudbestemt antal kampe (hvilket er godt for engagement og fairness).
- Giver en mere retvisende rangering af deltagerne ved at matche ligeværdige modstandere.
- Er effektivt for store deltagerfelter.
Fra skak har systemet spredt sig til mange andre sportsgrene, herunder diverse brætspil, kortspil, og naturligvis esports som Counter-Strike, Dota 2, League of Legends og mange andre. ESL var blandt de første til at implementere Swiss-systemet i CS:GO under kvalifikationsrunderne til ESL One Cologne 2016, og det er siden blevet en standard for Major-turneringer.